Ay: Ocak 2015

Kalorifer Böcegi

kalorifer-böcegiKalorifer böcekleri, uzunlukları bulundukları bölgeye göre değişiklik gösteren ve genellikle 1.5 cm kadar olan, açık kahve ve koyu kahverengi arasında renklere sahip böceklerdir.  Yeryüzünde dört binden fazla türleri bulunur. Bulundukları ortama çok çabuk adapte olup, çok hızlı çoğalırlar. Evlerde çoğunlukla rutubetin olduğu yerler olan mutfak ve banyo giderlerinden çıkarlar. Bina ve ortak alanlarda ise lağım ağızlarından çıkarak giderlere ulaşırlar.  Dirençli bir yapıya sahiptirler. Bir ay hiçbir şey yiyip içmeden yaşayabilirler. Besin kaynakları genellikle insanların yiyecek artıklarındandır. Koloni halinde yaşarlar. Kendilerine özgü kokularıyla, bıraktıkları dışkı artıklarıyla kendilerinden olan diğer türlerin besin kaynaklarını ve bulundukları yerlerini belirtirler. Bu yüzden tek tük görülseler de ivedilikle kalorifer böcek ilaçlamasının yaptırılması şarttır. Her koşulda ve ortamda yaşayabilirler. Sıcak veya soğuğun yaşamlarını sürdürmede hiçbir önemi yoktur. Çok hızlı hareket kabiliyetine sahiptirler ve çok iyi gizlenirler. 1 gün içinde takriben 5km.ye kadar yol katederler. Genelde gündüzleri ortada değildirler, günün 16 saatini saklanarak; geceleri aktif hale gelip 5-6 saat beslenerek geçirirler. Vücutlarında bir çok bakteri türünü barındırırlar. Bunlar insan sağlığını tehdit eden bakterilerdir. Geceleri yiyeceklerin üzerinden geçerek bu bakterileri yemeklere bırakarak insanlara geçmesine ve onların hastalanmasına neden olurlar. Kalorifer böcekleri tifo, verem, entamoeba coli kistleri gibi hastalıkların yayılmasına yol açabilir. Bu nedenle çok tehlikelidir ve insan sağlığı için risk oluşturur. Profesyonel ilaçlama ve devam jel ilaçlarıyla mekanın detaylıca arındırılması şarttır.

Kalorifer böceği ilaçlaması başka haşereler gibi lokal ilaçlar kullanılarak yapılamaz. Derinlemesine inceleme yapılarak yuvalarına müdahale edilmeli, yumurtalarını da ortadan kaldırabilecek jel ilaçlama yapılmalıdır.

 

Örümcek

örümcek ilaçlamaÖrümcekler yırtıcı hayvan familyasındandır. Sekiz adet bacakları vardır ve bunların üzerleri sensörlerle kaplıdır. Bu sensörler tat alma, çevreyi koklama ve dokunma gibi işlevleri yerine getirir.  Binlerce çeşidi bulunan örümceklerin bazı ölümcül olabilecek zehirli türleri de mevcuttur. Bunlar zehirli kıskaçlarıyla avlarına zehir enjekte ederler. Hemen hemen her yerde görülen örümcekler değişik besinler, küçük böcekler ve sinekleri yiyerek hayatta kalmaktadırlar.

Örümcek ağları ve salgıladıkları zehir, soktukları canlılara zarar verir.  Yakaladıkları avı zehirleyerek etkisiz hale getirirler. Avını parçalamaya başladığında ağzındaki enzimi tükürük salgısıyla akıtır.   Kurbanının iç organlarını eritip sıvı hale dönüştürür. Tropikal iklimde yaşayan ve gövde büyüklüğü 10cm.ye ulaşan örümcekler, tavşanları, sincapları ve tavukları bile yiyebilecek yapıdadırlar.  Saldırgan bir yapıya sahip olan örümceklerin hepsi ağ örerek avlanmazlar. Bazı örümcekler kovalayarak, bazılarıysa avlarının üzerine zıplayarak avlarını yakalarlar. Suda avlanan örümcek türleri bile vardır.

Örümcekler çeşitli zararlara neden olabilmektedirler.Evin hiç umulmadık bölümlerine ağlarını örebilirler. Bu ağlarını genellikle rutubetli bölgelerde yapmayı seçerler.Evde veya bulundukları alanda zehir bırakmaları sebebiyle hem kirlilik hem de tehlike yaratırlar.  Bu nedenle, yapılabilecek en iyi şey ortamı hijyenik tutmaktır ama evde veya başka mekanlarda örümceklerin zararlı olabileceği göz önüne alınarak bireysel bir müdahalede bulunulmaması ve bu durumla ilgili alınacak önlemlerin ve  örümcek  ilaçlama uygulamasının uzman bir ekip tarafından yapılması çok büyük önem taşımaktadır.

Kırkayak İlaçlama

kırkayak-ilaclamaNemli ve sıcak ortamlarda yaşarlar. Kuru, sıcak ve soğuk ortamları sevmezler. Baş kısmında antenleri, keskin bir ağza sahiptirler. Bu antenleri sayesinde sesleri duyar, iletişime geçer ve beslenirler. Zehirlidirler. Böcek ve otlarla beslenirler. Bulundukları ortama göre büyüklük ve renklere sahip olurlar. Kızıl, kahverengi, siyah renkleri mevcuttur. Rutubetli ve besin bulunan yerlere yuva yaparlar. İnsanlar için tehlike oluştururlar. Genelde toprak altında yuvalanırlar. Yağmurların yuvalarına dolmasıyla evere kaçarak yerleşirler. Kırkayak ilaçlama  yapılmadıgı taktirde. Bir seferde yüzlerce yumurtlarlar. Yumurtalar kurtçuk şeklini alırlar. Ortalama 115 ayağı mevcuttur. Birden fazla deri değiştirebilirler.kırkayak ilaçlamalarında profesyonel yardım alınması şarttır.

Sivrisinek İlaçlama

sivrisinek-ilaclamaKan emerek beslenen kanatlı haşerelerdendir. Çok sık karşılaşılan bu hayvanlar kimi zaman çok bulaşıcı ve mikroplu hastalıklar taşırlar. Çok hızlı hareket etmelerinden dolayı insanı rahatsız eden sesler çıkartmakta vızıldamaktadırlar. Çoğunlukla önemsenmeyen ve lokal olarak öldürülmeye çalışılan sivrisinekler aslında çok zararlı ve tehlikeli olabilirler. Ayrıca çok çabuk üredikleri için önüne geçilmez bir hal almasına izin vermeden profesyoneller tarafından periyodik olarak bir ilaçlama yapılması önemlidir. Böylelikle hem var olan zararlı sivrisineklerden kurtulmuş hem de bir daha oluşmaması için önlem alınmış olunur. Sivrisineklerin en çok hoşlandıkları şeyler nem, karbondioksit, laktik asit, vücut ısısı ve harekettir. Çok uzun mesafeler uçabilen sivrisinekler ılık havaları severler. En çok faal oldukları zamanlar sabah gün doğarken ve akşam gün batımıdır. Bulaştırdığı hastalıklardan bazıları hummalar, grip virüsü, ateşli hastalık, sıtma gibi çok tehlikeli ve hatta ölümcül olan hastalıklarıdır. Periyodik olarak yapılması önerilen sivrisinek ilaçlama, ilaçlama motorları ile sivrisineğin en yoğun olduğu bölgelere ve su birikintilerine yapılır.

Kulağakaçan

kulağakaçan ilaçlamaKulağakaçan ismi rahatsız edicidir fakat sanıldığının tersine tehlikesiz bir haşeredir. Genellikle Avrupa ve Asya’da görülen hem otçul ve hem de etçil bir böcek türüdür. Nemli topraklarda yaşamaya bayılırlar, toprak oyuntularına yuva yapar, bazen de bahçe ve yeşillikler yoluyla evlere de konuk olabilirler. Zaman zaman meyve ve sebze gibi ürünlere de zararı dokunmaktadır. Diğer böceklere nazaran daha az tehlikeli bir böcek türü olmakla beraber, yine de ilaçlama ile hayatımızdan tümüyle çıkabilirler. Diğer böceklerden farklı bir yapıya sahiptir ve renk olarak da genellikle koyu renklidir. Dişi olan kulağakaçanın kuyruk kısmında makas, erkek kulağakaçanın kuyruk kısmında da kıskacı vardır. Vücutları baş bölümüne oranla daha geniş ve kalındır. 6 adet ayağı vardır. İnce ve küçük bir kanat yapısı vardır ve uçma özelliğine sahip değildir.
Kulağakaçan ilaçlama için, hemen AYS ilaçlamayı arayın. Profesyonel kadromuz Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla duruma müdahale etsin!

Kertenkele İlaçlama

kertenkele-ilaclamaKertenkeleler kör yılansı gibi türlerindendir. Ortalama 3000’den fazla türü bulunmakta ve sıcak iklimlerde yaşayabilmektedirler. Kertenkeleler ağaçlarda, yer altlarında, duvar kovuklarında yaşarlar. Rahatça düz duvara tırmanırlar. Vücutları yuvarlak hatlı olup, pullu ve pütürlüdür. Genellikle dört ayaklıdırlar ve uzun bir kuyruğa sahiptirler. Kuyrukları koptuğunda çok kısa sürede kuyrukları yeniden farklı olarak çıkar.
Bazen evlere ve işyerlerine girerek burada çoğalırlar. Farklı tür ve renkleri mevcuttur. Zehirli olanları bile vardır. Genelde zehirli olanlara rastlanmaz. En fazla görünen türleri gri ve sarı renkli olanlarıdır. Kertenkele ilaçlamasında diğer haşere ilaçlamalarından farklı olarak bir uygulama yapılır. İlaçlaması da özel içerikli ve kokulu ilaçlarla yapılmalıdır.
Kertenkelelerden kurtulmak istiyorsanız, hemen AYS ilaçlamayı arayın. Profesyonel kadromuz Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla duruma müdahale etsin!

Gümüşböcegi İlaçlama

gümüş böcegiGri, şeffaf, omurgasız türe mensup rutubetli, loş ortamlarda yaşayan bir böcek türüdür. Nem böceği olarak da bilinir. İsmini parlak ve gümüş renkli olmasından alır. Vücutları üçgen şeklinde olup, baş ve gövde kısımları geniş kuyrukları dar bir yapıya sahiptir. Derisi kat kattır. 4 çift ayağı vardır. Diğer haşerelerden farklı olarak vücut şekli üçgendir. Kuyruklarında 3 adet duyarlı ve algılayıcı antenleri bulunmaktadır. Farklı boy ve yapılarda görülebilir. 2 ila 4 cm arasındadır. Süpürgeliklerde ve parke altlarında ürerler. Tuvalet ve banyolar gibi rutubetli ortamlarda yaşamlarını sürdürmeyi severler. Kolayca yok edilebilir, dirençli bir yapıya sahip değildirler.Gümüşböcegi ilaçlama profesyonel yöntemlerle sıvı ilaçlar tercihedilerek uzmanlardan yardım almalısınız. Gümüş böceklerinden kurtulmak istiyorsanız, hemen AYS ilaçlamayı arayın. Profesyonel kadromuz Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla duruma müdahale etsin!

Kene İlaçlama

kene-ilaçlamaKan emerek beslenirler. Bir çok hastalığın nedenidirler. Vücutları çok esnek yapıdadır, bir çok türleri vardır. Bu türlerden bazıları ölümcüldürler. Keneler meydana çıkmadan yapılacak periyodik ilaçlamalar oluşumlarını engelleyecektir. En tehlikelilerden biri, Kırım Kongo hastalık yayan keneler arasındadır. Bazıları konakçılarını görerek bazıları gözleri olmadıkları için koklayarak seçerler. Uzun bir müddet beslenmeden yaşayabilirler. Vücutta görüldüğü takdirde çıkartılmaya çalışılmamalıdır. 550 gün aç kalabilirler. Kene ilaçlaması için özel sıvı ilaçlar kullanılmalı ve işinde usta olan firmalar tarafından yapılması şarttır.

Karınca İlaçlama

karınca-ilaclamaToplulukları genelde üç sınıftır: Dişiler, erkekleri ve işçileri. Bazıları ise başka türlerinin yanlarında asalaklar olarak yaşamlarını sürdürürler. Lavraları işçi karıncalar erişkin hale getirirler. Çoğu zaman yuvadan çıkmazlar. Yuvalar çok çeşitlidir. Hemen hemen her yerde yaşayabilirler. Koloni halindedirler. Çok değişik türleri vardır. Altı bacağı vardır ve bu bacaklar göğüsten başlar. Ağız ve göz yapısı çok keskin hatlara sahiptir. Bir çift anteni vardır. Algılamayı bu antenler sayesinde yaparlar. İki türleri bulunur. Etçil ve otçuldurlar. Etçil olanlar haşereleri yerler ve depolarlar; otçul olanlar meyve suları ve yaprakların üzerindeki mantar oluşumlarını yiyerek beslenirler. Bütün karıncalar uyum içerisindedirler. Aralarında iş bölümü yaparlar. Korucu, savaşçı, işçi olarak görev bölümü yapmışlardır. 20 saat kadar çalışırlar. Böcek türleri arasında en çalışkanlarıdır. Bulunduğu ortama göre, yapısal farklılık gösterirler. Kraliçe karınca haricinde hepsi kanatsızdır. Kendi ağırlığının 50 katı kadar ağırlık taşırlar. İnsanların açıkta bıraktıkları gıda maddelerinin üzerlerine bıraktıkları salgı ve dışkılarıyla insanlara hastalık bulaştırabilirler. Şekerli ve yağlı besinleri severler. Genellikle mutfak ve kiler bölgelerinde bulunurlar. Sıvı ilaçlama tercih edilmelidir. Karınca ilaçlama profesyonel ve Sağlık Bakanlığı’nca onaylı firmalara yaptırılmalıdır.

Karasinek İlaçlama

Karasinek-İlaçlamaPencere, tavan ve duvarlarda rahatlıkla tutunabilirler. Tırnaklar altındaki bezimsi yapı ve yastıkçıkların salgılarıyla oluşan yüzeysel gerilim ayakların salgılarıyla oluşan vakum yapılar karasinekler, 100’ün üstünde yaşamları boyunca ise 600.000 adet yumurtlarlar. İnce, uzun, beyaz olan bu yumurtalar 8-10 saat içinde açılırlar. 5-15 gün içinde 12 mm uzunluğa erişirler. 5 güne kadar pupa evresi geçirirler. Evrim geçirerek erişkin duruma gelen karasinekler, baş kısmında gelişen kabarcık pupanın kılıfını parçalamaya yarayacaktır. Erişkinler birkaç hafta kadar yaşarlar. Karasinekler kanatlı haşerelerdendir.Karasinek ilaçlama periyodik olarak yapılmalıdır. Yapı olarak sivrisineklerden daha yapılıdırlar. Üzerlerinde tüyler mevcuttur. Çok hızlı ürerler. Etçil ve otçuldurlar. İnsanların yaşam alanlarında yaşarlar ve mikrop yayarlar. Baş kısımlarında 400.000 gözcük bulunur. Bu sayede çok iyi görürler. Gıdalar üzerine konarak çocuk felci, kolera, dizanteri gibi mikropları yayarlar. Daha çok yaz aylarında ürerler. Sığ su birikintilerine yumurtlarlar. İlaçlamaları periyodik olarak yapılmalıdır ki, üremelerinin önüne geçilerek sonlandırılabilsin.

WhatsApp chat